Use of cookies: We use so-called cookies to ensure an optimal user experience. Further information

USB type-C - De nieuwe standaard

Wat is USB type-C?

USB type C is het nieuwe gestandaardiseerde formaat voor aansluitingen, kabels en stekkers ontwikkeld door het USB Implementers Forum. Deze samenwerking tussen bedrijven zoals Apple, Intel en Dell zochten naar een uniforme standaard voor energie-, data- en video-overdracht, allemaal over dezelfde verbinding. Het resultaat van die zoektocht was USB type C, waarvan het symmetrische design in beide richtingen gebruikt kan worden. Meer en meer toestellen zijn uitgerust met de nieuwe USB type C-verbinding.

Hoe ziet USB type-C eruit?

Herkent u hem?

USB type C is kleiner dan USB-A en heeft een symmetrische vorm.

Alle voordelen op een rij

  • Omkeerbaar: Met de symmetrische USB type C-aansluiting, maakt het niet uit in welke richting je de stekker aansluit. En dat geldt niet alleen voor de stekker maar ook voor de kabel zelf.
  • Krachtiger: In combinatie met USB 3.1, zijn hogere datasnelheden mogelijk. Daarnaast kan hij sneller smartphones en grotere toestellen laden.
  • Universeel & future-proof: De grootste technologiebedrijven kiezen massaal voor deze nieuwe standaard, waardoor er nu meer en meer producten op de markt komen met USB type C-verbinding. Daarenboven is de nieuwe standaard ondersteund door verschillende besturingssystemen, van Android tot Windows. Dus is het enkel een kwestie van tijd vooraleer al je toestellen dezelfde kabel gaan gebruiken.
  • Compact: USB Type-C aansluitingen zijn kleiner dan hun voorgangers, waardoor nieuwe toestellen smaller en lichter kunnen worden.
  • Alles in 1: Naast energie en data, kan USB type-C ook signalen via Thunderbolt, DisplayPort, PCI Express en analoge audio via USB overbrengen.

USB Type-C – De nieuwe standaard voor alle toestellen

Met een hele resem voordelen, waaronder snellere data-overdracht, sneller laden, "omkeerbare" aansluiting,... ziet de toekomst voor USB type-C er rooskleurig uit.

Meer en meer toestellen zijn uitgerust met een nieuwe USB type C-poort. Op lange termijn gaat die de vertrouwde USB-plug vervangen en gaat hij ook opduiken in laadtoestellen, televisies, geluidsadapters, smartphones, PC's, laptops en vele andere toestellen.

Merken zoals Apple, Microsoft, Sony, Samsung, en anderen bieden al de voordelen van USB type-C in hun toestellen. Zo is bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S8 uitgerust met de nieuwe poort.

Hama blijft natuurlijk niet achter en biedt compatibele accessoires zoals kabels en adapters, zodat u maximaal gebruik kan maken van uw USB type-C-aansluiting.